logo slogan
share

Urbanistica

Monumentul lui Mircea cel Batrin si Piata Unirii Europene.

Monumentul lui Mircea cel Batrin si Piata Unirii Europene.

Descriere

Monumentul Mircea ce Batrin cu piata destinata pentru manifestari publice si sarbatori, se amplaseaza la intersectia a 4 importante magistrale municipale.

Date si fapte din biografia lui Mircea cel Batrin, care au fost puse la baza conceptiei ansamlului sculptural 

Mircea cel Batrin a fost unul dintre cei mai destoinici voievozi ai Tarii Rominesti; a domnit in perioada 23 septembrie 1386 31 ianuarie 1418. Voievod viteaz, diplomat iscusit, gospodar si ctitor al bisericelor. El avea doar 28 de ani, cind a ajuns pe tronul Basarabilor. In perioada domniei lui, Tara Romineasca a cunoscut cea mai intinsa cuprindere teritoriala din toata istoria medievala: de la cursul fagarasan al Oltului, la miaza-noapte, pina la Dunare spre miaza-zi, de la Portile de Fier ale fluviului, l-a pus, pina la tinuturile de nord ale Deltei si la Marea Neagra. In actele de cancelarie, domnitorul se numea cu dreapta mandrie. Domnia sa a marcat o epoca de dezvoltare economica, de prosperitate, de bunastare.

 

1. Marele merit al lui Mircea cel Batrin consta in faptul ca el a intarit hotarele pe linia Dunarii si a deviat la Dunarea de jos directia principala de atac a otomanilor. Aceasta a hotarit soarta de mai departe a Munteniei si Moldovei, care nu au fost cucerite de imperiul otoman.


2. El a fost primul domnitor, care a extins teritoriul rominilor pina la Marea Neagra.


3. Mircea a fost unicul din voievozii romini, care a participat cu cavalerii din Europa la cruciada antiotomana pentru deblocarea Constantinopolui din Bizantia.


4. Era ctitor al multor biserici si manastiri - centre de cultura nationala.



   Ansamblul sculptural


 Terenul propus pentru proiect este plasat la intersectia strazii Aleco Russo si bd.Mircea cel Batrin. Terenul are o mica inclinatie cu orientare spre sud-est. Axa principala de compozitie a complexului trece sub un unghi de 45° fata de bd.Mircea cel Batrin. La distanta de 43 m de la

marginea carosabilului se amplaseaza monumentul lui Mircea cel Batrin. In stinga si in dreapta monumentulului pe axa perpendiculara, denumita de noi „Valurile Dunarii”, se plaseaza havuzurile, ce simbolizeaza linia Dunarii. Imediat in fata monumentului la distanta de 24 m se plaseaza havuzul, ce simbolizeaza Marea Neagra (ca varianta este posibila amplasarea intrarii in pasajul subteran in directia pietii comerciale). In fata monumentului este organizata piata pentru petrecerea manifestatiilor festive si culturale. In partea interioara a piedestalului monumentului se prevede o platforma pentru oratori. Intre aceasta platforma si spectatori este organizata o fisie de gazon. Pentru comoditetea spectatorilor partea indepartata a

pietei are trepte(tribune) de ridicare a nivelului, care se plaseaza in forma de amfiteatru in dreapta si stinga axei principale. Aria aproximativa a suprafetei pentru manifestatii este 2000 m2, ce permite sa incapa intre 6000 -9000 spectatori. In spatele monumentului se amplaseaza o ingradire de metal cu elemente portdrapel. Ingradirea are inaltimea variabila cu rudicare spre monument. Forma generala a ingradirii reprezinta imaginea simbolica a oastei, care il urmeaza pe Voievod. Ingradirea delimiteaza vizual spatiul pietii de cladirile adiacente neomogene. Pentru sistematizarea circulatiei pietonale proiectul propune constructia pasajelor pietonale subterane sub str. A. Russo si bd.Mircea cel Batrin. Amplasarea pasajului sub bd. Mircea cel Batrin este posibila in 2 variante. Prima varianta prevede amplasarea lui pe axa principala de compozitie cu deschiderea spre monument si legatura cu piata comerciala, cea de a doua putin mai departe de monumet cu iesirea spre statia de transport public. 

  Monumentul este orientat in asa fel, incit de dimineata pina seara este luminat in mod reusit de soare. Pe timp intunecat se prevede iluminarea electrica a monumentului si havuzurilor.


  Monumentul

 Monumentul reprezinta un calaret cu coroana pe cap si sabie in mina dreapta. Calaretul tine sabia in teaca cu minerul in sus, in asa fel forma ei simbolizeaza Crucea crestina. Calaretul se prezinta ca un simbol de aparare a credintei crestine. Compozitia totala a statuii este foarte dinamica, ea oglindeste activitatea intensa a lui Mircea cel Batrin in perioada domniei sale. Piedestalul este incins de un friz reliefat, pe care sunt reflectate momente importante din timpul vietii domnitorlui. -Pe patrea stinga, indreptata spre biserica ,este redat momentul constructiei manastirii Cozia. -Pe partea din dreapta lupta cu oastea otomana. -Pe partea frontala a piedestalului se afla inscriptia: 


Mircea cel Batrin

1358-1418

Domnitor al Tarii Romanesti

1386-1418


 Pe partea posterioara a piedestalului este redata harta proprietatilor din timpul domniei sale si impunatorul titlu al lui Mircea, Mare Voevod si Domn. Iniltimea totala a monumentului - 10,5 m, inclusiv statuia - 5m.

  • Data : 2005-12-09
  • Client :
  • Locatia :
Principala